De Olympische spelen
De Olympische Spelen: Toen en nu
3000 jaar geleden hielden de Oude Grieken voor het eerst de Olympische Spelen. Deze spelen waren alleen voor Grieken. Niet-Grieken mochten niet meedoen.
Toen de Oude Grieken de Olympische Spelen 1600 jaar geleden afschaften, zijn er honderden jaren geen Olympische Spelen meer gehouden. Maar dit verandert in 1896, als de Fransman Pierre de Coubertin de Olympische Spelen weer introduceert.
De Oude Grieken en de Spelen
In het Griekse stadje Olympia werden 3000 jaar geleden voor het eerst de Olympische Spelen gehouden. Vanuit het hele land kwamen Griekse sporters bij elkaar om wedstrijden te houden. Ze beloofden plechtig zich aan de regels te houden en eerlijk te zullen strijden.
Volgens de Oude Grieken was sport een oefening voor de oorlog. Daarom deden waarschijnlijk alle mannen mee.
Vrouwen mochten niet medoen. Ze mochten zelfs niet eens komen kijken! Want de mannen sportten zonder kleding.
Wedstrijden bij de Oude Grieken
Een Griekse discuswerper
Bij de Oude Grieken waren er wedstrijden in hardlopen, discus- en speerwerpen en verspringen. De verspringers namen geen aanloop. Ze hadden gewichten in hun handen die ze als het ware tijdens de sprong naar voren gooide. Ook waren er worstel en bokswedstrijden.
En er was een vechtsport, waarbij je bijna alles mocht doen. Alles, behalve elkaar bijten en de ogen uitsteken!!! Eigenlijk een soort kickboksen dus.
Er werd ook gesprint in wapenuitrusting. Met helm, schild en scheenbeschermers was het sprinten natuurlijk een stuk zwaarder.
Winnen, winnen en... winnen
Lauwerkrans
Bij de Spelen van de Oude Grieken ging het maar om één ding: winnen! Het deed er niet eens toe hoe hard je rende of hoe ver jij je speer gooide. Je was: of winnaar of verliezer.
De winnaar kreeg een lauwerkrans, een krans van laurierbladeren. Hij was een held, natuurlijk vooral in het dorp of de stad waar hij woonde. Hij kreeg zelfs een standbeeld.
De moderne Olympische Spelen
Pierre de Coubertin
Zo'n 1600 honderd jaar geleden hebben de Oude Grieken de Olympische Spelen opgeheven. Honderden jaren zijn er geen Olympische Spelen meer gehouden. Maar in 1896 had de Fransman Pierre de Coubertin een plan: het leek hem een mooi idee om de Olympische Spelen weer te gaan houden. Maar dan niet alleen in Griekenland, maar in alle landen.
Elke vier jaar mocht een ander land de Spelen organiseren. De sporters uit de hele wereld zouden tegen elkaar spelen. Zo konden ze elkaar ook beter leren kennen. En als je elkaar beter kent en begrijpt, wil je misschien ook geen oorlog meer en niet meer tegen elkaar vechten.
Het belangrijskte van de moderne Olympische spelen was daarom ook niet om te winnen, maar om mee te doen. Meedoen was belangrijker dan winnen. Dat was de Olympische gedachten van Pierre de Coubertin.
De Olympische vlag
De Olympische vlag
De Olympische vlag bestaat uit vijf ringen. De vlag symboliseert de verbondenheid van alle landen op aarde. De ringen zijn het symbool voor eenheid en sportieve samenkomst tussen alle continenten. Dit was het ideaal waarnaar de ontwerper, Pierre de Coubertin, naar zocht. Met de zes kleuren (blauw, geel, zwart, groen, rood en wit) kunnen alle vlaggen van de landen worden samengesteld.
Spelen in Amsterdam
Het Olympisch stadion in Amsterdam
In 1928 werden de Spelen in Amsterdam gehouden. Er werd speciaal een nieuw stadion gebouwd: Het Olympisch Stadion. Je kunt hem nu nog gaan bekijken.
Niet iedereen was er blij mee dat de Spelen naar Amsterdam kwamen. Sommige ministers waren er tegen omdat ze niet wilden dat er op zondag gesport werd.
Anderen stemden tegen omdat er vrouwen aan meededen. Maar toch kwamen de Spelen naar Amsterdam. Tijdens die spelen werd voor het eerst bij de opening de Olympische vlam aangestoken. En dat gebeurt nog steeds.
De Olympische Spelen en Hitler
Jesse Owens
In 1936 zijn de Olympische Spelen in Berlijn, de hoofdstad van Duitsland. Daar is Hitler aan de macht. Hij vindt dat blanke mensen veel beter zijn dan andere mensen. En dat zal hij op de Olympische Spelen bewijzen ook! Hitler wist het zeker: blanke Duitsers zouden winnen.
Maar bij het hardlopen doet een zwarte Amerikaan mee, Jesse Owens. Hij wint vier gouden medailles. Hitler kan het niet geloven. HIj weigert dan ook om Jesse met zijn overwinning te feliciteren.
Fanny Blankers-Koen
Fanny Blankers-Koen
Bij de Spelen van 1948 in Londen won de Nederlandse hardloopster Fanny Blankers-Koen maar liefst 4 gouden medialles. Ze was toen al 30 jaar en had twee kinderen. Toen ze terugkwam in Nederland werd ze door honderden mensen enthousiast ontvangen. Van de buurtbewoners kreeg ze een fiets. Ze vonden dat ze lang genoeg hardgelopen had.
De bijnaam van Fanny Blankers-Koen was de 'vliegende huisvrouw'. Voor veel vrouwen was zij een voorbeeld. Vrouwen konden ook goed zijn in topsport. Dat had Fanny Blankers-Koen bewezen.
Pas geleden is Fanny Blankers-Koen zelfs gekozen tot atlete van de vorige eeuw.
Paralympics en Deaflympics
Paralympics
In 1960 werden voor het eerst de Olympische Spelen voor gehandicapten gehouden: De Paralympics. En tegenwoordig zijn er ook speciale Spelen voor doven: de Deaflympics. Want sporten... dat is natuurlijk voor iedereen!
www.schooltv.nl/vroegerenzo/2201263/werkstukken/item/2290867/de-olympische-spelen-toen-en-nu/