De geschiedenis
De geschiedenis van het oude Griekenland of Hellas is heel erg lang. Lang nadat Griekenland werd veroverd door een aantal beschavingen bv. Minoïsche of Myceense beschavingen kon het oude Griekenland eindelijk een zelfstandig land worden. De meest bekende periode is de Klassieke. Die stond in het begin van de Archaïsche periode (800–480 v.Chr.), waarin de klassieke Oud-Griekse staatsvorm van de poleis tot ontwikkeling kwam. Twee van de grootste wiskundigen, Thales van Milete en Pythagoras leefden al in deze periode.
De Klassieke periode (circa 500–323 v.Chr.) wordt beschouwd als de bloeiperiode van de poleis , met als voornaamste gebeurtenissen de tijd van de drie filosofen die het westerse denken blijvend zouden beïnvloeden: Socrates, Plato en Aristoteles. Ook theater, poëzie, retoriek, geschiedschrijving, militaire strategie, architectuur, beeldhouwkunst, natuurwetenschap en wiskunde maakten deze fase door.
De hellenistische periode (323 v.Chr.–146 v.Chr.), zou de een mengcultuur voortbrengen die zich verbreidde vanuit het gebied dat nu het Midden-Oosten heet; de poleis werden veroverd door Alexander de Grote die stierf in 323 v.Chr. De wiskunde bereikte in die periode hoogtepunten met Archimedes en Euclides. In 146 v.Chr kwam het oude griekenland onder Romeins bestuur, dat tot 395 na Chr. zou duren.
nl.wikipedia.org/wiki/Oude_Griekenland